ZEYNEP'İN DÜŞ SANDIĞI Kitap Kapağı ZEYNEP'İN DÜŞ SANDIĞI
3+
Pedagog Ayşen Oy
Çocuk Kitabı
Mandolin Yayınevi
13 Mayıs 2020
32

Pedagog Ayşen Oy'un hazırladığı Pedagojik Öyküler Serisinde 20 öykü var. Bende olan Vitaminlerin Ziyareti, Temizlik Sağlıktır, Bu Beden Benim gibi kitapları başarılı buldum. O yüzden pozitif önyargılı olarak bu seriyi önerebilirim. Az önce internetten araştırırken öğrendim ki, Ayşen Oy 1994-1999 yılları arasında Bahçeşehir Kolejinde Rehberlik Koordinatörlüğü yapmış. 

Daha önce yazdığım gibi genelde seri olarak oluşturulan kitapları beğeniyorum; kızım Lara da öyle.☺️ Kitabın hemen arkasını çevirip onda olmayan kitapları tespit edip istemeyi seviyor😀

Zeynep'in Düş Sandığı hikayesi, korku kavramına farklı bir açıdan yaklaşıyor. Farklı simgesel kavramları kullandığı için hoşuma gitti. 

Olumlama kategorisinde: Bugün bir kova doldurdun mu? kitabına benzer bir şekilde, herkesin bir düş sandığı olduğu kabulüyle başlıyor hikaye. 

Arkadaşlardan dinlenilen korkunç hikayeler, televizyonda izlenen korku verebilecek görseller hepsi bu sandığa giriyor.

Gün boyunca yaşadığımız şeyler düş sandığımıza giriyor; gece olup uyuduğumuzda da bu sandıktan çıkıp rüyamıza giriyorlar.

Bu kitapta ebeveynlere de mesaj var : çocuğumuza "bunlar gerçek değil, hayal ürünü veya görsel efekt vs" dememizin onların korkularını azaltmada fayda sağlamadığı. Çünkü bir çok çocuk, hikayedeki kahramanımız gibi, gerçek olmadığını bilse de korkabiliyor. 

Dolayısıyla düş sandığı simgesini kullanarak yardımcı olabilecek yaklaşımın şu olabileceğini söylüyor hikaye : 

Yaşadığımız güzel ve neşeli şeyleri düşünürsel rüyamızda da güzel şeyler görürüz; kötü ve korkunç şeyleri düşünürsek kötü ve korkunç şeyler görürüz. 

Dolayısıyla uyku saati geldiğinde, uykuya hazırlık anlamında böyle bir tavsiye ile hikayeyi bitiriyoruz. Elbette çocuğunuza "hadi şimdi güzel şeyler düşün" dediğimizde korkusunu yenme noktasında mucize beklemek doğru olmaz. O an aklına güzel şey gelmeyebilir ya da işe yaramıyor anne yeaaaa cevabıyla da karşılaşabilirsiniz😂 

Dolayısıyla bu kitap tek başına derde deva diyemem. Ama uyku öncesi rahatlama rutinlerinin önemini anlatmak açısından güzel bir fikir olduğunu düşünüyorum. Bu kitabın yanına biraz destek gerekiyor; güzel bir uyku rutini oluşturabilirsiniz beraber mesela; içinde sevdiği müziğin olduğu, onu gülümseten bir kitabın belki.. ve tabii ki güzel bir uyku öncesi yogası ve meditasyonunu deneyebilirsiniz.🥰👇

 

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?