TEO'nun Gece Korkusu Kitabı Kitap Kapağı TEO'nun Gece Korkusu Kitabı
3+
Yağmur Artukmaç & Psk.Rabia Ünsaldı Köle
Çocuk Kitabı
Bilgi Yayınevi
12 Mayıs 2020
22

Teo Dizisi 6 tane kitaptan oluşuyor. Şu an bende Tırnak Yeme ve Dalga Geçme dışında diğerleri var ve hepsini tavsiye edebilirim.

  • Teo’nun Kaka Kitabı
  • Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı
  • Teo’nun Gece Korkusu Kitabı
  • Teo’nun Dalga Geçme Kitabı
  • Teo’nun Can Sıkıntısı Kitabı
  • Teo’nun Tablet Kitabı

Genelde seri olarak oluşturulan kitapları beğeniyorum; kızım Lara da öyle.☺️ Kitabın hemen arkasını çevirip onda olmayan kitapları tespit edip istemeyi seviyor?

Kitaplarda sevdiğim bir başka yön de Ebeveynler için oluşturulan notlar. Bunları öncelikle okuyup belki hatırladıktan sonra kitabı okumak, hakkında sohbet etmek gerçekten fark yaratıyor.

Gece korkusu hakkında şöyle 2 sayfa hazırlamışlar örneğin.

Son sayfaya da şunu eklemişler : 

Ne zaman uzmana başvurulmalıdır?

  • Yukarıda önerilen yaklaşımları uyguladığınız halde gece korkuları aynı yoğunlukta ve sıklıkta devam ediyorsa;
  • Kabuslar sıklıkla devam ediyor, çocuğunuzun sağlıklı bir uyku almasını engelliyor, günlük yaşam aktivitelerini, uyumunu, ilişkilerini etkiliyorsa,
  • Çocuğunuz uyku halindeyken korkma, çığlık atma, konuşma, çırpınma, uyanamama ve sizlerin varlığıyla rahatlayamama vb tepkilerin olduğu "uyku terörü" yaşıyorsa uzmana başvurmalısınız.

Kitaba dönersek eğer; 

"Uyumak istemiyorum, korkuyorum" diyen Teo önce annesiyle pencereden dışarıyı izliyor. 

Meditasyona oturmadan önce yapılan oryantasyon misali 😉 Sinir sistemini regüle etmek, sakinleşmek için ideal bir başlangıç. 

Sonrasında dışarıdaki sesleri dinlediler; dikkatlerini seslere verince ne kadar çeşitli sesler olduğunu, her birine anlam vermeye başladıkça korku ile bağlantısı kesildiğini fark ettiler. 

Sağ beynin duygu dalgalanmalarında, sol beyni devreye sokarak sörf yapmaya başladılar 😉 

En başta gelen baş etme formülü, anlamlandırma. 

Daha sonra yukarıdaki ebeveyn notunda önerdiği gibi "korkusuyla ilgili resim çizdirme" yöntemine geçildi. Aslında her duygu için işe yarar bir yöntem, o duygunun resmini çizebilmesi. Kitap için 3+ yaşını düşündüm dolayısıyla çocuğunuz belirgin bir resim çizemediği noktada siz destek olabilirsiniz. 

Sonraki formül : "abartma ve komikleştirme" 

Burada canavarın resmini komikleştirerek çizme canavar ile ilgili algısını değiştiren bir yöntem oldu. Abartma ise, mesela dışardan gelen sesleri komik bir şekilde abartarak da o seslerle ilgili algıyı değiştirebilirsiniz. Kıkırdayarak yatağa girmek eminim bir çok çocuğu rahatlatacaktır.☺️

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?