TEO'nun Gece Korkusu Kitabı Kitap Kapağı TEO'nun Gece Korkusu Kitabı
3+
Yağmur Artukmaç & Psk.Rabia Ünsaldı Köle
Çocuk Kitabı
Bilgi Yayınevi
12 Mayıs 2020
22

Teo Dizisi 6 tane kitaptan oluşuyor. Şu an bende Tırnak Yeme ve Dalga Geçme dışında diğerleri var ve hepsini tavsiye edebilirim.

  • Teo’nun Kaka Kitabı
  • Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı
  • Teo’nun Gece Korkusu Kitabı
  • Teo’nun Dalga Geçme Kitabı
  • Teo’nun Can Sıkıntısı Kitabı
  • Teo’nun Tablet Kitabı

Genelde seri olarak oluşturulan kitapları beğeniyorum; kızım Lara da öyle.☺️ Kitabın hemen arkasını çevirip onda olmayan kitapları tespit edip istemeyi seviyor😀

Kitaplarda sevdiğim bir başka yön de Ebeveynler için oluşturulan notlar. Bunları öncelikle okuyup belki hatırladıktan sonra kitabı okumak, hakkında sohbet etmek gerçekten fark yaratıyor.

Gece korkusu hakkında şöyle 2 sayfa hazırlamışlar örneğin.

Son sayfaya da şunu eklemişler : 

Ne zaman uzmana başvurulmalıdır?

  • Yukarıda önerilen yaklaşımları uyguladığınız halde gece korkuları aynı yoğunlukta ve sıklıkta devam ediyorsa;
  • Kabuslar sıklıkla devam ediyor, çocuğunuzun sağlıklı bir uyku almasını engelliyor, günlük yaşam aktivitelerini, uyumunu, ilişkilerini etkiliyorsa,
  • Çocuğunuz uyku halindeyken korkma, çığlık atma, konuşma, çırpınma, uyanamama ve sizlerin varlığıyla rahatlayamama vb tepkilerin olduğu "uyku terörü" yaşıyorsa uzmana başvurmalısınız.

Kitaba dönersek eğer; 

"Uyumak istemiyorum, korkuyorum" diyen Teo önce annesiyle pencereden dışarıyı izliyor. 

Meditasyona oturmadan önce yapılan oryantasyon misali 😉 Sinir sistemini regüle etmek, sakinleşmek için ideal bir başlangıç. 

Sonrasında dışarıdaki sesleri dinlediler; dikkatlerini seslere verince ne kadar çeşitli sesler olduğunu, her birine anlam vermeye başladıkça korku ile bağlantısı kesildiğini fark ettiler. 

Sağ beynin duygu dalgalanmalarında, sol beyni devreye sokarak sörf yapmaya başladılar 😉 

En başta gelen baş etme formülü, anlamlandırma. 

Daha sonra yukarıdaki ebeveyn notunda önerdiği gibi "korkusuyla ilgili resim çizdirme" yöntemine geçildi. Aslında her duygu için işe yarar bir yöntem, o duygunun resmini çizebilmesi. Kitap için 3+ yaşını düşündüm dolayısıyla çocuğunuz belirgin bir resim çizemediği noktada siz destek olabilirsiniz. 

Sonraki formül : "abartma ve komikleştirme" 

Burada canavarın resmini komikleştirerek çizme canavar ile ilgili algısını değiştiren bir yöntem oldu. Abartma ise, mesela dışardan gelen sesleri komik bir şekilde abartarak da o seslerle ilgili algıyı değiştirebilirsiniz. Kıkırdayarak yatağa girmek eminim bir çok çocuğu rahatlatacaktır.☺️

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?