
4+
Çocuk Kitabı
Okuyan Koala - APA Kitabı
23 Nisan 2020
30

"Duygularıyla Arkadaş olan Çocuk" kitabı notlarıma geçmeden önce size APA'dan ( Amerikan Psikoloji Derneği) bahsetmek isterim.
APA, bünyesinde yer alan binlerce psikiyatrist, psikolog, araştırmacı, eğitimci, psikolojik danışman ve öğrenciyle birlikte bilimsel çalışmalar yapan dünyanın en büyük psikoloji topluluğudur.
1997 yılında APA'ya dahil olan Magination Press ise, çocukların büyürken karşılaştıkları zorluklar ve problemlerle baş etme süreçlerinde onlara rehberlik edecek yenilikçi kitaplar yayınlamaktadır.
4-18 yaş çocuk ve gençlerin karşılaştığı; okul yaşantısı, korkular, yeni kardeşin doğumu, utangaçlık gibi gündelik yaşama ait zorlukları konu alan kitapların yanı sıra, dikkat eksikliği, depresyon, boşanma, ciddi hastalıklar, travma, ölüm gibi daha özel problemlerle ilgili olan kitaplar da yayınlamaktadır.
Ruh sağlığı alanında, özellikle de çocuk konusunda uzmanlaşmış profesyoneller tarafından yazılmış olan kitaplar; çocukların duygularını anlayabilmelerini ve ilgili konu hakkında bilgilenmelerini hedefleyerek pratik çözüm önerileri sunar.
Kitaplarda yer alan "Ebeveynlere ve Eğitimcilere Not" bölümünde ise ailelere, öğretmenlere, sosyal hizmet uzmanlarına, terapistlere, pedagog ve psikologlara kitapların içeriği ve çocuklara rehberlik konusunda önemli bilgiler verilmektedir.
Okuyan Us Yayınevi'nin "Okuyan Koala" markası altında yayınlanan APA Çocuk ve Gençlik Kitapları okuyuculara nasihat veren, didaktik bir dilden uzak, eğlenceli, yardımcı, eğitici ve bazen de mizahi bir okuma deneyimi sunmaktadır.
Ben kütüphanemdeki bütün Okuyan Koala serisine bayılıyorum ve kızım Lara ile iletişimimde çok faydalandım. Buraya linkini bırakıyorum - önemle incelemenizi tavsiye ederim.
https://okuyanus.com.tr/urun-kategori/okuyan-koala/
***
Duygularıyla Arkadaş Olan Çocuk kitabı bir APA kitabıdır.
Kitabın tanıtım metninde "şiirsel" bir dilden bahsediyor; aslında dil meditasyon dili. Zaten kapakta kitap için, duygusal farkındalık kazanımı için bir meditasyon çalışması olarak ifade ediliyor.🧘♀️
Bugün bir duygu geldi mi ziyaretine? diye başlıyor.
Duygularımızı olduğu gibi kabul etmeyi, misafir gibi onları ağırlayabilmeyi teklif ediyor.
Bu nasıl olacak? Kapıyı açıp davet edeceğiz, ne için geldiğini soracağız, hoş geldin deyip selamlayacağız. Sonra onu hissetmeye çalışacağız : neye benziyor? Onu bedenimizde ağırlayacağız ; duyularımızı kullanarak..
Mesela bu iki sayfa Mindfulness Eğitiminde; Bedenini Keşfet bölümünü özetliyor. Duygularımızı bedenimizde nerede hissediyoruz? Yetişkin hayatımızda kaybettiğimiz ve kolay kolay geri kazanamadığımız bir beceri : vücudumuzun sesini duyabilmek, onun rehberliği ile yaşamımızı sürdürebilmek 😌
Ben bu kitabı önce hikaye kitabı gibi okudum Lara'ya. Görsellerini inceledik.
Bir süre geçtikten sonra şimdi yine kitabı okuyacağız ama bu sefer sen gözlerini kapatacaksın, sadece beni dinleyeceksin dedim. Yani çaktırmadan meditasyon yaptırdım 🙂
Sonra bu aktiviteyi farklı farklı duygular için yapmaya başladık - bir nevi meditasyona giriş oldu bizim için.🧘♀️
***
Kitabın bitiminde her APA kitabında olduğu gibi Ebeveyn ve Eğitimcilere Not kısmı var. Size biraz içeriğinden bahsetmek istiyorum.
Önce Farkındalık'ın tanımını yaparak başlıyor.
Şimdi biraz durun ve etrafınızda olan bitenlere bakın. Ne duyuyor ya da görüyorsunuz?Yeni bir şey fark ediyor musunuz?
Şimdi dikkatinizi kendi içinize yöneltin. Ne düşünüyor ve neler hissediyorsunuz?
Farkındalık- az önce deneyimlediğiniz gibi- kendi içinize odaklanmak ve düşüncelerinizi ya da duygularınızı, yargılamadan veya analiz etmeye çalışmadan dikkatinizi ana odaklamaktır. Görünüşte basit olsa da aslında değildir. Yoğun zihinlerimiz sürekli düşünceden düşünceye atlar, geçmişte olanlarla ve gelecekte olabileceklerle ilgili hikayeler anlatır.
Farkındalık sağlığı ve mutluluğu bir çok yönden güçlendirebilecek bir araçtır. Ebeveynler olarak çocuklarımızın farkındalık sahibi olabilmelerini, duygusal zekalarını hisleri aracılığıyla geliştirebilme ve öğrendiklerini kavrayabilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabiliriz.
Sonra Farkındalık ve Duygular arasında bağlantı kurmayı anlatıyor.
Duygularıyla Arkadaş Olan Çocuk, çocuğunuzun tüm kapasitesiyle anda olma deneyimine odaklanmasına yardımcı olur. Belli duyguları etiketlemek ya da tanımlamaya çalışmak yerine, çocukları duyguları hissetmeye, incelemeye, onlara sakin ve kabullenici bir şekilde dostça yaklaşmayı teşvik eder.
Duygularıyla Arkadaş Olan Çocuk'ta, çocukların duygularına arkadaş gibi davranmaları önerilir. Kapıyı çaldıklarda onları içeri davet etmeleri, tanımaları, ve belki neden ziyarete geldiklerini öğrenmeleri teşvik edilir.
Duygular ne iyi ne kötü, ne kabul edilebilir ne de edilmezdir. Daha ziyade, algılarla hissedilen ana ait deneyimlerdir. Bu tarafsızlık, çocuğunuzun duyguları üzerinde düşünmesine ve kendisiyle ilgili daha derin bir anlayış kazanmasına yardımcı olur. Duyguların bedene nasıl yerleştiğinin farkına varmak, "boğazında bir şey düğümlenmek" veya "mideye kramp girmek" gibi deyimlerin içselleştirilmesi duygusal zekayı oluşturan unsurlardandır.
Duygulara dokular, renkler ve sesler aracılığıyla duyusal deneyimler olarak yaklaşılır. Bu yaklaşım sayesinde bastırmaya ya da yok etmeye gerek kalmadan, çocuklar, duygularını incelemeye hatta onlarla sohbet etmeye çalışırlar. Böylece yükselen duygularıyla sakince baş edebilirler.
Aynı zamanda çocuklara vücutlarının zengin birer bilgi kaleydoskobu gibi olduğu hatırlatılarak, onlara duyarlılık kazandırılır. Günlük yaşamlarında karşılaştıkları çeşitli duyguları inceleme yoluyla duygusal zekalarını geliştirmeleri sağlanır.
Bu anlamda Farkındalığı Teşvik Etmek önemli değil mi?
- Derinlemesine Düşünme Faaliyetleri
- Farkındalık Nefesi
- Bilinç egzersizleri
Başlıkları altında ailelere önerilerde bulunuluyor. Şiddetle tavsiyemdir.
Çocuklukta farkındalık çalışmaları yapmak, iç görü ve empati becerilerini güçlendirirken Dr.Dan Siegel'in deyimiyle "Zihin Gözü" açılır. Zihin gözü beyni gerçekten değiştirerek yeni nöral devreler yaratarak derin düşünceleri teşvik eder. Farkındalık bir yaşam tarzına dönüşerek kişisel direnci arttırabilir ve dolayısıyla iyi olma hali daha geniş topluluklara yayılabilir.
Farkındalığı güçlendirmek ebeveynlerin çocuklarına verebilecekleri muhteşem bir hediyedir. Çocukların kazanacağı duygusal iç görü ergenlik çağlarında ve yetişkinliklerinde de onlar için yararlı olacaktır.
Önemli Not : Kitabın en sonundaki (Meditasyon) etkinliği yapmayı unutmayın. 🙂
Pekiii, siz duygularınızla arkadaş mısınız? 😉