BURCU VE BERK HAYIR DİYEBİLİRSİN Kitap Kapağı BURCU VE BERK HAYIR DİYEBİLİRSİN
4+
Defne Ongun Müminoğlu
Çocuk Kitabı + Sticker Hediyeli
Artemis Yayınları
23 Nisan 2020
Çocuk Kitabı
33

Hayatımızın her alanında karşımıza bazı zorbalar çıkar. Kimi zaman bizi işyerimizde bulurlar. Kimi zaman bir arkadaş grubundadırlar. Psikolojik baskı uygulayanından, fiziksel anlamda bizi zorlayanlarına kadar yelpaze oldukça geniştir. 

Küçükken ise, bir arkadaşımızın en ufak yorumu bile bizim hayatımızı karartabilir. Bir yetişkin olup da dönüp geriye baktığımızda bu arkadaşımıza ve bizde yarattığı duyguya gülebilsek de, yaşam boyu karşımıza bu tip insanlar çıktığında irkiliriz. O eski ana geri döneriz adeta. 

Miniklerimizin bu tip kişilerden kendilerini korumalarındaki ilk adımın "teşhis koymak" olduğunu düşünüyorum. Karşısında onu mutsuz eden kişinin bir "zorba" olduğunun ve bunu kabullenmek zorunda olmadığının farkına varması kanımca en önemli nokta. 

Farkındalık, bu farkındalığı dile getirebilme cesaretini göstermek, harekete geçmek demektir, ki çözümler de bu noktadan sonra geliyor. 

İşte bu kitapta bızdıklara, Burcu'nun yaşadıkları sayesinde, zorbaları teşhis etmeyi ve harekete geçmeyi öğretmek istedim. 

Diyor Defne Ongun Müminoğlu.🥰

Çok güzel ifade ettiği için; olduğu gibi buraya almak istedim. 

Kitabın en arkasında uygun yaş için 3+ demiş ama bence paragrafların uzunluğu açısından 4+ olduğunu düşünüyorum. Bir de çocuklar genelde kendi yaşına uygun olan karakterleri daha kolay içselleştiriyorlar gibi geliyor. Burada ana karakter ilkokul yaşlarında olmalı, çünkü arkadaşlarını telefonla arayıp plan yapabildi.

Burcu ve Berk serisi iki kardeşin maceraları diyebiliriz. (12 farklı kitap var) Burcu, Berk'e yol gösteren, zorlandığı zaman yardımcı olan bir abla. Tam Lara'lık bir durum😃 Abla olmaya bayılıyor da..O yüzden de bu seriyi sevmiştik.

Hayır Diyebilirsin- Zorbalık serisinde; Burcu'nun başı okulundaki bir arkadaşı Ceren ile dertte. Evet doğru tahmin ettiniz; Ceren zorba bir figür. 

Burcu'nun yaşadıklarını ailesiyle paylaşma sürecinde yaşadığı zorlanma karşısında, babasının "peki bu sana nasıl hissettiriyor" cümlesi hoşuma gitti. Çünkü beden bilir😉

Sonrasında annesinin kendi hayatından örnek vererek "zorbalığın" yetişkin hayatında da karşına çıkabilecek bir problem olduğunu göstermesi, doğru yaklaşımlardan bir başkasıydı.

"Bir kişi neden zorba olur" sorusuna da zorbalığın olası sebeplerinden bahseden babası cevap verdi. Empati sürece dahil olursa zaten, çözüm yaklaşıyor demektir, değil mi.

Somut bir çözüm ürettiler elbette. Ceren'e karşı HAYIR diyebildiler. Ama Ceren nasıl cevap verdi, kitap bu kısma girmemiş. Bir nevi hikayeyi sonlandırmayı, biraz daha ilerletip farklı çözümler üretebilme şansını bizim bızdıklara bırakmış.😃

Yazar Defne Ongun Müminoğlu, benim gibi kızının doğumundan sonra işe ara verenlerden. Konunun uzmanlarıyla bir araya gelip böyle bir seri çıkarmış olması ne kadar güzel bir fikir diye düşünüyorum şu an.. Aklıma deli projeler üşüşmeye başlıyor😃

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?