Tekno Tavşan Tata ile Teknolojik Masallar Serüveni - İki Kitap Kitap Kapağı Tekno Tavşan Tata ile Teknolojik Masallar Serüveni - İki Kitap
İlkokul itibariyle uygun
Yeşim Özen Açıl
Çocuklar için Güvenli İnternet
Abaküs Yayınları
11 Nisan 2025
Dijital Vatandaşlık 130 Sayfa - Dijital Ayak İzi 30 sayfa

Merhaba, kitap değerlendirmeme geçmeden önce yazar Yeşim Özen Açıl hanım'a dikkat çekmek isterim. 

Yeşim Özen Açıl’ı bu kitapla tanıdım ve açıkçası sadece yazdıklarıyla değil, arkasındaki hikâyeyle de çok etkilendim. Eğitim teknolojileri alanında derinleşmiş, hem akademik birikimi olan hem de sahada çocuklara birebir dokunan bir eğitimci. ENKA Okulları’nda bilişim teknolojileri öğretmeni olarak çalışıyor ama yaptığı işler bunun çok ötesinde. Özellikle hastanede tedavi gören çocuklara yönelik artırılmış gerçeklik ve kodlama projeleri, ona duyduğum hayranlığı katladı diyebilirim.

Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yürütme kurulunda olması, sosyal medya komitesini yönetmesi, dijital hikâye anlatımıyla aldığı ödüller… Tüm bunlar, teknolojiyle eğitimi gerçekten anlamlı bir şekilde buluşturduğunu gösteriyor. Ama bence onu özel kılan şey; teknolojiye sadece teknik bir araç olarak değil, çocukların hayatına umut ve iyilik taşıyan bir köprü olarak bakması.

İlk kitabı “Tekno Tavşan Teta”dan bu yana çocuklara teknolojiyi sevdiren, düşündüren ve yön gösteren içerikler üretmesi çok kıymetli. Onun yazdıklarını okurken, “iyi ki böyle öğretmenler var” dedim. Eğitimde fark yaratan, kalbiyle iş yapan bir isim.

Hadi şimdi seriye geçelim. 

***

Eğer fark ettiyseniz, Tekno Tavşan Tata "Dijital Ayak İzini Öğreniyorum" Serisini Çocuklar için Güvenli İnternet Serimde anlatmıştım. O zaman Tekno Tavşan'ın ikinci bir serüveni olduğunu bilmiyordum. 2017 basım olan Dijital Ayak İzi sonrası 2019 yılında Dijital Vatandaşlığı Öğreniyorum serüveni gelmiş. Hemen sipariş verdim, geldiğinde çok şaşırdım zira 130 sayfa beklemiyordum! 

Dolayısıyla bu seri ayrı bir inceleme yazısını hak etti diye düşündüm 🙂

Her iki kitap da kazanımlar listesi ile başlıyor olması çok güzel. Keşke tüm çocuk kitapları böyle başlasa. Kazanımlar şöyle : 

Dijital Ayak İzini Öğreniyorum Kazanımları:

Bu kitabı okuduğumda:

1. İnternet hakkında bilgi sahibi olacağım.

2. İnternette bıraktığım izlerin dijital ayak izi olarak adlandırıldığını öğreneceğim.

3. Dijital ayak izi bıraktığım için;

• oyun oynarken,

• herhangi bir amaçla internete erişirken

• veya teknolojik araçları kullanırken

dikkat etmem gereken önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olacağım.

Dijital Vatandaşlığı Öğreniyorum Kazanımları :

Bu kitabı okuduğumda:

1. Dijital vatandaşlık kavramı hakkında bilgi sahibi olacağım.

2. Dijital vatandaşlığın dokuz farklı boyutu olduğunu öğreneceğim.

3. Bu dokuz boyutu öğreneceğim:

• dijital sağlık

• dijital etik

• dijital erişim

• dijital ticaret

• dijital iletişim

• dijital okuryazarlık

• dijital hukuk

• dijital güvenlik

• dijital hak ve sorumluluklar

4. Teknolojik cihazlar ve interneti kullanırken dikkat etmem gereken önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olacağım.

5. Bu önemli noktaların, hangi dijital vatandaşlık boyutu altında incelendiğini öğreneceğim.

Bir başka ilginç gelen, ilk seri olan Dijital Ayak İzi serüveninin böyle güzel bir görsel ile özetlenmesi. 

Dijital Ayak İzini Öğreniyorum Özeti

Dijital Ayak İzini Öğreniyorum Özeti

 

Böylece bıraktığımız yerden devam edebiliyoruz. 

Dijital Vatandaşlık kitabında kazanımlarda da yazdığım gibi 9 boyut 9 hikaye ile işleniyor. Hikayelerin işlenme şekilleri ve diyaloglar itibariyle çocuksu, ama fikirler güzel. 10 yaşındaki kızıma verdim bu yüzden, sence hangi yaşlar için uygun diye sordum. 7-9 yaş arası dedi. Kendi için biraz çocuksuymuş 🙂

Mesela ana karakterin Tekno Tavşan ile buluşması için saat 21:00'de yatmış olması gerekiyor. Kız baytlar dünyasındaki ziyareti sonrasında hemen ekranları bırakıp tüm gün bisiklet sürüyor 🙂 Yani küçükler için kavramlardan bahsetmek için olabilir; ama 10 yaş itibariyle kitabı hikayeleri okuyarak olmasa da içindeki soruları kullanarak biraz da ChatGPT yardımıyla aktivite malzemesi olarak kullanabilirsiniz. 

Mesela Dijital Sağlık hikayesinin sonunda bu şekilde sorular var. 

Dijital Sağlık Sorular

Dijital Sağlık Sorular

ETİK konusunun işlendiği hikaye bana P4C oturumlarımı hatırlattı. Etik konusunda normal hayatta konuşma fırsatımız olmaz; çocuğumuzun düşüncelerini tahmin edebiliriz ama tercihleri bazen şaşırtabilir. Bu nedenle "görünmezlik pelerini giymiş olsaydın" ile başlayan bir soru çocuğunuzun düşünce yapısı hakkında çok ipucu verebilir. 

ERİŞİM konusunun işlendiği hikayede de okulların teknoloji eğitimleri arasındaki fark vurgulanıyor. Bu eşitsizliği bağış ile çözüyorlar. Bence bu konu hakkında konuşup farklı çözüm seçenekleri üzerine beyin fırtınası yapılabilir. 

TİCARET konusunda internet üzerinden yapılan alışverişe değinilmiş. Ailelerin de bilinçsiz olduklarında çocuklarını yanlış yönlendirebileceğine dair bir tartışma konusu yapılabilir. Tabii bu bilinçsiz alışveriş durumu kredi kartı bilgilerinin izinsiz kullanımına izin verecek şekilde ihmalden kaynaklanıyor hikayede; halbuki bu internet alışverişi durumunun çok farklı boyutları da var. Dijital Mindfulness eğitimimde bahsediyorum çözüm önerimle birlikte. 

İLETİŞİM 

devam edeceğim. 

 

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?