4+
Çocuk Kitabı
1001 Çiçek Yayınları
23 Nisan 2020
31
Kitap isminden anlaşıldığı üzere "olumsuz" olarak nitelendirdiğimiz duygularla nasıl baş edebileceğimize dair bir öneri üzerine hazırlanmış.
Öneri : Vücudunu sakinleştirip ( bunun bazen zor olduğunu kabul ediyor ama önerileri var) dedektif gibi sorunu çözmek.
Çocukların duygu kontrolünde en çok zorlandığı olaylar örnek olarak kullanılmış.
- Salıncak sırasının bir türlü gelmemesi ( Birinin senin hakkını yediğini düşünmen)
- Bisiklet sürmeyi öğrenirken yaşadığın zorlanma ( Herhangi bir olayda hemen başarılı olamadığın zaman denemekten vazgeçme ihtimali)
- Kardeşinin oyununu bozması ( Tipik küçük kardeş durumu☺️)
Her biri içinde vücudunu sakinleştirme yöntemi olarak farklı öneriler var :
1.NEFES PRATİĞİ
2. DURMAK, MOLA VERMEK
3. NEFES ARKADAŞINLA RAHATLAMAK
<
Bu arada Nefes Arkadaşı ( Breathing Buddy) demişken; youtube sayfamda bununla ilgili çok güzel üç video var. İngilizce kaynaklar. Müsait bir zamanda bu videolara alt yazı eklemek istiyorum.🙏
Bir tanesi Daniel Goleman ( suç oranının çok yüksek olduğu bir lisede bu uygulamanın mucizesi sonuçlarını anlatıyor.
Bir tanesi Nefes Arkadaşınızla nasıl nefes alabileceğinizi yakın plan anlatan bir video.
Bir tanesi de sınıf uygulaması. Göz atmanızı öneririm.
***
Kitabımıza geri dönersek, Duygularıyla Arkadaş olan Çocuk kitabına göz attıysanız ( bu kitap ile aynı kategoride) her türlü duygunun kabülü ve bedenimizde yarattığı etkiye odaklanmıştık.
Hani yukarıda kitabın özetini yazarken aşağıdaki ifadeyi kullanmıştım ya :
Vücudunu sakinleştirip ( bunun bazen zor olduğunu kabul ediyor ama önerileri var) dedektif gibi sorunu çözmek.
İşte tam bu noktada, vücudunu sakinleştirmen gerektiğini, o zor duygunun geldiğinin farkına varmanın ilk koşuludur : duygularınla arkadaş olmak. Vücudunu sakinleştirmenin kolaylaşacağı yerdir, zor duyguyu kabullenmek. Asıl aşama burada kaydedilebilirse, bu kitaptaki dedektif yaklaşımı işe yaramaya başlar. Bu anlamda, mindfulness eğitimine yine konuyu bağlayacağım ama pratik şart! 😉 Yoksa kitabın etkisi uzun sürmeyecektir.
Bu arada kitabın en arka sayfasında Ebeveynlere Not Bırakmışlar👇 Sizler için üşenmeden buraya yazdım.🤗
Mindfulness becerisinin dallarından birini özdenetim olarak ifade etmiş.
Ebeveynler için Rehber
Özdenetimin çocuğunuzun öğrenme becerisine doğrudan etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Duygularıyla tam olarak başa çıkamayan ya da bir göreve tam olarak odaklanamayan çocukların dikkatleri çok dağınık olduğundan bilgileri almakta zorlanırlar.
Özdenetim, çocuğun vücudunu kontrol edebilme becerisi, uygun bir şekilde duygularıyla başa çıkabilmesi ve dikkatini bir şey üzerinde odaklayabilmesi anlamına gelir.
Özdenetim, sadece öğrenme için gerekli bir beceri değil yaşamsal bir beceridir. Çocuklara erken yaşta öğretilmeli ve ebeveynler çocuklarının bu becerilerini hayatları boyunca desteklemelidir.
Biz, çocukların, herkesin hem iyi hem de kötü duygulara sahip olabileceğini fark etmelerini, bunun normal olduğunu bilmelerini istiyoruz. Asıl önemli olan ise, bu duygulara nasıl tepki verilmesi gerektiğidir.
Eğer çocuk bir işi yapmak için çabalar ama başaramayınca sinirlenirse ve bu duygusu sakinleşemeyecek kadar yoğun bir hale gelirse, o iş üzerindeki dikkatini kaybeder ve sonunda o işi yapmaktan vazgeçer. Fakat kızgınlık duygusunu tanıyarak sakinleşebilen özdenetimli çocukların o işi sürdürebilmeleri ve eninde sonunda başarılı olmaları çok muhtemeldir.
Bazı çocuklarda kötü duygular olarak adlandırdığımız kızgınlık ve öfke çok yoğun olabilir ve çoğunlukla öfke nöbeti veya saldırganlık gibi zorlayıcı davranışlarla sonuçlanabilir.
Bizim görevimiz çocukların duygularını tanıyabilmelerine yardımcı olmak ve bu duygulara neden olan olayları anlayabilmeleri için onlara duygularıyla başa çıkabilme teknikleri öğretmektir.
Kitapta anlatıldığı gibi, çocuk ne zaman olumsuz bir duygu yaşasa, bu çözülmesi gereken bir sorun olduğuna işaret eder. Ancak bu sorun, olumsuz duygu geçmeden çözülemez. Çocuklar (ve yetişkinler) için yoğun duygularına vücutlarının verdiği tepkilerden sıyrılıp sakinleşmelerine yardımcı olacak bir çok teknik mevcuttur. Çocuk yoğun duygular yaşadığında, onu derin nefes alma gibi sakinleştirici yöntemlere yönlendirerek destek olabiliriz.
Sevgi dolu bir yetişkin tarafından desteklenen ve değişik teknikleri deneme fırsatı olan çocuklar, nihayetinde duygularını denetlemede en çok işe yarayan yolu kendileri öğrenirler. Sürekli ve tutarlı olarak verilen destek ve rehberlik ile çocuklar özdenetim kazanmada başarılı olabileceklerdir.