Eline Snel

Mindfulness Matters

Çocuk ve Ergenler için uluslararası geliştirilen method

Method Eline Snel ; 20 yıllık meditasyon deneyimi ve farkındalığı temel alan eğitimlerde eğitmen olarak, otuz yıllık deneyimin ardından, Eline tarafından geliştirilmiştir.

Yöntemin geliştirilmesi 2008 yılında başlamış ve Eline’in 8 haftalık eğitiminin ardından Dutch Eemland bölgesindeki 12 okul müdürünün yorumları ve soruları sonucunda ortaya çıkmıştır :

“Bu eğitim gerçekten kendimize güvenmemizi, sakin olmamızı ve kendimize şefkat göstermemizi sağladı. Çalışırken ve sınıftaki çocuklarla vakit geçirirken gerçekten orada olmamıza yardımcı oluyor. Sınırlarımızı daha iyi hissedebiliyor ve eskisinden daha farklı tepkiler verebiliyoruz. Bunun etkisi çok büyük. Çocukların bunu erken yaşta öğrenmesi muhteşem olmaz mı? O zaman stres, korku, üzüntü ve yargılarla bizim gibi mücadele etmek zorunda kalmazlardı.”

Eline Snel

Metodunun çocuklarda gözlenen faydaları:

  • Dikkat ve konsantrasyonda artış
  • Fevri ve tepkisel davranışlarda azalma
  • Stres ve endişede belirgin düşüş
  • Daha kaliteli ve sakin uyku
  • Korku ve depresyon belirtilerinde azalma
  • Akran zorbalığında azalma
  • Kendine ve çevreye karşı artan güven ve saygı

Metodun temelinde “Kurbağa Fred” metaforu vardır. Bir kurbağa uzun süre hareketsiz kalabilir ama gerektiğinde çok uzağa zıplayabilir. Çocukların zihni de aynen böyledir; bedenleri durgun görünse bile zihinleri sürekli zıplar. Kurbağa Fred ile yapılan oyun ve egzersizler sayesinde çocuklar nefeslerini takip etmeyi, anın farkında olmayı ve duygularıyla sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenirler.

Bu 8 haftalık mindfulness eğitiminde çocuklar her hafta farklı temalar eşliğinde 45-60 dakikalık derslerle mindfulness pratikleri yaparlar. Eğitim boyunca çocuklar;

  • Dikkatlerini ve konsantrasyonlarını güçlendirmeyi,
  • Beden sinyallerini keşfetmeyi,
  • Tatma, koku alma, duyma, görme ve hissetme gibi duyuları kullanarak anı deneyimlemeyi,
  • Duygularını tanıyıp kabul etmeyi,
  • Bilinçli hareket etmeyi,
  • Hayal güçlerinin gücünü keşfetmeyi,
  • Ve iyi olmanın eğlenceli yanlarını öğrenirler.

Neden 8 Hafta ?

Mindfulness Pratikleri yapılan bilimsel araştırmalara göre beynimizin PFK aktivasyonunu arttırmaktadır.
PFK (Prefrontal Korteks) beynimizin düşünce ve bilinçli davranışları yöneten bölümüdür.
Bu da dikkat dağıtıcı unsurların ve duyguların daha iyi işlendiğinin göstergesidir.

8 Hafta bu aktivasyon için gerekli süredir.

8 Haftalık eğitimde çocuklar her hafta yaş grubuna göre 45-60 dakikalık derslerde aşağıdaki konularda mindfulness pratikleri yaparlar

Dikkatin D’si

Ebeveynler, gençler ve ergenler gibi anaokulundaki çocuklar da stres yaşayabilir.

Dikkat eğitimi, çocuklara okuldaki oyun alanında, sınıfta ve hatta evde karşılaştıkları günlük “dış stres” ile nasıl başa çıkacaklarını öğretmenin en etkili yoludur. “İç stres” yani çok fazla şey yapmak zorunda olduğunu düşünmek, sınırlarını bilmemek veya sürekli olarak dürtülere tepki vermek için de aynı şey geçerlidir.

Bir şeyi yaptığın, düşündüğün ya da hissettiğin sırada o şeye dikkat etmeyi oyunlar, hikayeler ve hareket egzersizleri ile deneyimlemek güzeldir. Çünkü dikkat etmeyi denerken iç dünyan hakkında çok şey öğrenirsin, bu öğrendiklerini de dış dünyada kullanabilirsin.

Bedenini Keşfet

Bedeninin farkında olmak herkes için önemlidir.

Biz bedenlerimizde yaşarız. Bedeninde yaşadığın için, yaşadığın durumlarla ilgili her türlü sinyali alırsın. Bedenin sana ne zaman yorgun, mutlu, sinirli, kızgın, korkmuş ya da üzgün olduğunu söyler.Sinyaller anında gelir.

Küçük çocukları, iyi ya da kötü, bedenlerindeki tüm sinyaller ile temas ettirdiğinde bedenlerini tanımayı, ona dikkat etmeyi, ona hayran olmayı, ve tüm hayatları boyunca yaşayacakları çok özel bir yer olarak ona güvenmeyi öğrenirler.

Tatma, Koku Alma, Duyma, Görme ve Hissetme

Bedenini hareket ettirmek ve nefes aldığını fark etmek gibi duyularını kullanmak seni gerçek deneyime daha çok yaklaştırır.

Gördüğün tattığın, kokladığın ve duyduğun herşey gerçekten oradadır. Onun hakkında düşündüğün şey ise farklıdır. Buna genellikle yargılar dahil olur.

Bir şeyi yargıladığını veya yorumladığını ve daha sonra bundan kurtulabildiğini fark ettiğin andan itibaren gerçekten orada olan birşeyi görebilir, hissedebilir, tadabilir, duyabiliri koklayabilir ve görebilirsin.

Hisleri Hissedebilirsin

Duygular düşündüğün, yaptığın, yaşadığın veya hissettiğin bir şeye karşı tepkidir.

Bu derste çocuklar hoş ve nahoş duyguların hayatın birer parçası olduğunu öğrenecek. Bir his, diğerinden daha iyi değildir. Sadece oradadırlar ve tıpkı hava gibi bunları değiştiremezsin.Tepende fırtına eserken bunun geçip gitmesini sağlayamazsın.

Ama bir yere sığınabilir, bir yağmurluk giyebilir, biriyle hava hakkında konuşabilir ya da fırtına çıkmadan once fırtınanın eçmesini bekleyebilirsin.
Hislerini ne kadar iyi tanırsan, onlarla o kadar iyi başa çıkabilirsin.

Hisleri Kabul Etmek

Kabul etmek, birşeylerin olduğu gibi olduğunu onaylayan bir iç tutumdur.
Kabul etmek kayıtsız olmaktan farklıdır; şu anda neler olduğunu, bir fikir veya yargı olmadan Kabul etmekle ilgilidir.

Bu derste çocuklar bedenlerindeki hisleri fark edecek, hoş/daha az hoş/ etkisiz hislerin olduğunu kabul edecek, bunları bastırmadan veya bunlara kapılıp gitmeden dostça bir dikkat gösterecek.

Bilinçli Olarak Hareket Etmek

Hareket etmek için bedenini kullanırsın. Ama bilinçli olarak hareket etmek için bilincini ve bedenini kullanırsın.
Bilincin ve bedenin birlikte iyi işlediğinde pek çok şey farkedersin. Nerede alan olup olmadığını, nerede yaklaşabileceğini nerede mesafe bırakman gerektiğini fark edersin.

Birşey artık yeterliyse, bunu farkedersin. Bilinçli hareket eden küçük çocuklar neyin yeterli olduğunu ve ellerindeki imkan ve sınırlarla nasıl baş etmeleri gerektiğini öğrenir. Biri sana kaba davrandığında ya da biri sana gerçekten iyi davrandığında bunu hissedebilirsin.

Bunu bedeninde fark edersin.
Bedenini daha iyi tanıdıkça güvenin de artar.

Hayal Gücünün Kuvveti

Hayal gücü terimi insanların zihninde resim yaratma kabiliyetine işaret eder. Canlı bir fantezi geliştirmek, zeka gelişiminin yanısıra düşünce dünyası ve duygularla başa çıkmayı öğrenmek kadar önemlidir. Fantezilerini ve hayal gücünü kullanman, korktuğun şeyler (kuruntular) ve çok istediğin şeyler (idealler) ile yaratıcı bir şekilde başetmeni sağlar.

Bazen gerçeklerden uzaklaşmadan acı gerçeklerle baş etmenin yoludur. Kuruntuların ve ideallerin zihnin bir tiyatro eseri olduklarını anladıklarında, çocuklar zihinlerinin bu kabiliyetini yaşamlarının ilerleyen zamanlarında daha iyi kullanabilir.

İç görüntüler, içimizde mantıklı düşünen zihinlerin ulaşamayacağı alanlarla bağlantı kurmamızı sağlar. Bize “düşünmek” yerine “görmek” yoluyla anlamayı öğretir. Bu da önemli bir kabiliyeti harekete geçirir :

Sezgi!

İyi Olmak Eğlencelidir

Cana yakın olmak, bir insanın sahip olabileceği en güçlü niteliklerden biridir.
Cana yakınlık ön yargı içermez, insanları ayırmaz ve doğrudan kalbinin çevresindeki alanı etkiler. Bu da büyümene, kendine ve başkalarına güvenmene yardımcı olur.

Örneğin iltifatta bulunduğunda bedeninde uzun süreli hoş bir his kaılır. Ne zaman bu iltifatı hatırlasan, ilk duyduğundan issettiğin şeyi hissedersin.
Zorbalığı azaltır.

İyi olmak çok eğlencelidir.
Bunu çok daha sık deneyebilirsin.

Bugüne dek dünya genelinde 10 binden fazla çocuğun hayatına dokunan bu eğitim, çocuklara

ömür boyu kullanabilecekleri mindfulness becerilerini kazandırmak üzere tasarlanmıştır.

Siz de çocuğunuzun yaşam boyu farkındalığını ve duygusal esnekliğini güçlendirmek için bu

özel yolculuğa katılın. Çocuğunuzla birlikte mindfulness’ın mucizevi gücünü keşfetmeye başlayın!

Eğitimi Satın Al

Sepete Ekle
Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?