4+
Çocuk Kitabı
Bilgi Yayınevi
12 Mayıs 2020
33
Teo Dizisi 6 tane kitaptan oluşuyor. Şu an bende Tırnak Yeme ve Dalga Geçme dışında diğerleri var ve hepsini tavsiye edebilirim.
- Teo’nun Kaka Kitabı
- Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı
- Teo’nun Gece Korkusu Kitabı
- Teo’nun Dalga Geçme Kitabı
- Teo’nun Can Sıkıntısı Kitabı
- Teo’nun Tablet Kitabı
Genelde seri olarak oluşturulan kitapları beğeniyorum; kızım Lara da öyle.☺️ Kitabın hemen arkasını çevirip onda olmayan kitapları tespit edip istemeyi seviyor😀
Kitaplarda sevdiğim bir başka yön de Ebeveynler için oluşturulan notlar. Bunları öncelikle okuyup belki hatırladıktan sonra kitabı okumak, hakkında sohbet etmek gerçekten fark yaratıyor.
Can Sıkıntısı hakkında çocuklar için güzel bir not var.
Sıkılman, sana yaptığın işe bir mola vermen ya da yaptığın şeyi farklılaştırman için bedeninin ve beyninin verdiği uyarı işaretidir. Bu nedenle ona kulak vermek gerekir.
Diğer yandan her çocuğun sıkıldığı ya da keyif aldığı şeyler farklıdır. Ancak sıkıcı bulduğun bir ders ya da oyunu, farklı insanlarla, farklı bir zamanda, farklı araç gereçlerle eğlenceli hale getirebilirsin. İnan bana, dersi dinlememek ya da kenarda oturmak daha eğlenceli değildir. Gözlerini, kulaklarını, sesini iyi kullanırsan, iyi dokunur iyi koklarsan, muhakkak yaptığın şeyi öncekilerden farklı kılan bir yanını bulursun.
Anne Babalara Öneriler kısmında da şunlar var;
Can sıkıntısı; okul başarısızlığı, yaramazlık ya da diğer bazı çocukluk çağı problemleri gibi aileleri doğrudan alarma geçiren ya da uzmanlara yönlendiren bir problem değildir. Günümüzde çoğu çocuğun okul sonrası aktiviteleri saat saat belli olduğundan can sıkıntısı yaşayacak ya da bunu fark edecek zamanları olmamaktadır.
Oysa bir miktar can sıkıntısı çocuğun kendini bu durumdan çıkaracak eylemler bulmaya yönlendireceği için yaratıcılığını da arttırabilmektedir. Bu da kendi kendini harekete geçirebilme becerisi açısından son derece önemlidir.
Bu nedenle çocuğun ilk yıllarından itibaren, özellikle okul öncesi dönemde, çocuğu bazen kendisiyle baş başa bırakmak faydalıdır. Her sıkıldığında önüne bir aktivite listesi sunulan bir çocuk kendini sadece bazı uyaranlar aracılığıyla harekete geçirebilme alışkanlığı geliştirir. Bu tür uyaranların olmadığı durumlarda da zorluk yaşar.
Tabi her çocuğun yaş dönemine göre kendi kendine geçirebileceği zaman süresinin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle televizyonun uzun süreler açık kaldığı ya da tabletlerin bilgisayarların sürekli çocuğun elinin altında olduğu evlerde çocuğun kendi kendine ya da arkadaşlarıyla yapacağı aktivitelerden keyif alması zorlaşmaktadır.
Benzer şekilde, çocuğun can sıkıntısını sıklıkla dile getirmesi, anne babanın çocukla geçirdikleri zamanın kalitesini düşünmeleri için, çocuğun anne babayı iletişime çağırdığı bir sinyal de olabilir.
Ne zaman uzmana başvurulmalıdır?
Hangi yaşta olursa olsun, çocuğunuz can sıkıntısından şikayet etmenin yanında, uyku, iştah sorunları yaşıyor, arkadaşlarıyla dışarı çıkmak istemiyor, daha az konuşuyor ve eskiden yapmaktan hoşlandığı şeyleri yapmak istemiyorsa, onu mutsuz edebilecek şeyleri anlamaya çalışmanın ve bir uzmandan yardım almanın zamanı gelmiştir.
Kitaba geri dönersek eğer;
Teo mutsuz bir şekilde uyanmasıyla hikaye başlıyor. Keyifsiz hissetmesi tüm gün devam ediyor. Okulda arkadaşlarına hiç bir şekilde katılmadığı gibi onların da keyfini kaçırıyor.
Akşam eve geldiğinde; ailesine de aynı şekilde ters davranıyor ve sürekli "herşey çok sıkıcı, hiç bir şey beni mutlu etmiyor" diyor.
İlk müdahele anneden geliyor :
Gece yatmadan önce oynanan "Neye Sevindin, Neye Üzüldün" Oyunu
Önce Teo'ya soruyor, tatmin edici cevap alamayınca kendisi, kendi hayatından cevaplıyor. Ardından tekrar Teo'ya soruyu yönlendirdiğinde Teo'dan gelen cevapta ipucunu yakalıyor :
"Hep aynı şeyleri yapmaktan sıkıldım, okul ev okul ev. Siz de eve geç geliyorsunuz, gelince de yorgun oluyorsunuz."
Ardından güzel bir soru daha geliyor annesinden :
"Bugün ne yapmak seni mutlu ederdi?"
Teo'dan arkadaşıyla bahçede futbol oynamak cevabını alınca durumu şöyle özetliyor annesi :
"Tamam o zaman, artık hem birbirimize daha çok zaman ayırmaya hem de daha değişik şeyler yapmaya çalışalım. Arkadaşlarını da daha sık evimize davet edelim"
İkinci müdahele de babadan geliyor :
Hayvanat Bahçesinde bir gezinti
"Bu hayvanların hepsi öylece duruyor" diyen Teo'ya babanın cevabı Teo'nun algısını değiştiriyor.
"Burada böyle oturunca her şey çok sıkıcı gözüküyor. Ama biliyor musun, bu hayvanlar öylece duruyor gibi gözükseler de aslında bir dolu şey yapıyorlar..."
Bu farkındalık üzerine babasıyla bir çok oyun oynuyorlar - Teo'nun keyfi yerine geliyor.
Ama sonra kritik soru geliyor: Okulun keyfi nasıl çıkar?
Ertesi gün Teo yataktan mutsuz kalkmak yerine " Acaba bugün nasıl olacak?" diye merak ederek kalkıyor :
O gün de belki güneş aynı şekilde doğmuştu, servis aynı saatte gelecekti ve teneffüslerde aynı oyunlar oynanacaktı; ama Teo o günü farklı hale getirmenin kendi elinde olduğunu biliyordu.
En sevdiğim ebeveyn kitaplarından biridir: Anne Baba ve Çocuk Arasında ( Dr.Haim Ginott) Bir cümledir ama o kadar çok şey ifade eder ki benim için.
Çocuklar şifreli konuşur.
Ebeveynlerin sırf bu yüzden dedektif gibi olmaları gerek diye düşünüyorum. İhtiyacı anlamak için, çocuğuna özel çözümü sunabilmek için onu gerçekten tanıyor olmak - tanımak için de bol bol vakit geçirmek, onu izlemek gerekiyor. Hayır konuyu "kaliteli zamana" bağlamayacağım aslında. Bence vakit geçirmeden önce "algıyı netleştirmek" gerekiyor. Dikkatinizi çocuğa verebilmek elbette bir çaba gerektirebilir ama ondan ziyade biraz rehberliğe de gerek var bence.
Aynı bu kitap incelemesinin başında bahsettiğim "Ebeveynler için Notlar" ı okuduktan sonra bu kitabı çocuğunuzla okuduğunuzda çok şey fark ediyor demem gibi, ebeveynliğinizi deneyimlerken "biraz okumalısınız da aynı zamanda" sanki. Instagram postlarını okumaktan bahsetmiyorum. Evet muazzam içerikler var bazen, çok ampüller yaktırıyor.💡💡☺️ Bahsettiğim ebeveynlik kitapları.
Okuyup tamamını uygulayabilmek için değil, bakış açısı kazanmak için. Çocuğunuzu daha iyi anlayabilmek için. İhtimalleri çeşitlendirebilmek, yaratıcılığınızı geliştirebilmek için.
Örneğin, Teo'nun Can Sıkıntısı kitabını okumadan önce "can sıkıntısı kavramına" bu kadar geniş perspektiften hiç bakmış mıydınız? 😉 Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?🤔