Eline Snel
Mindfulness Matters Metodu
Çocuk ve Ergenler için
uluslararası geliştirilen method
Method Eline Snel ; 20 yıllık meditasyon deneyimi ve farkındalığı temel alan eğitimlerde eğitmen olarak, otuz yıllık deneyimin ardından, Eline Snel tarafından geliştirilmiştir.
Bu eğitim yetişkinler için tasarlanan ve üzerinde bilimsel araştırmalar yapılan MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) Eğitimini baz alır.
Yöntemin geliştirilmesi 2008 yılında başlamış ve Eline’in Dutch Eemland bölgesindeki 12 okul müdürüne verdiği 8 haftalık MBSR eğitiminin ardından, müdürlerin yorumları ve soruları sonucunda ortaya çıkmıştır. Okullarda, kapalı gruplarda, ruh sağlığı merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde 10.000’den fazla çocuk bu eğitimi almıştır.

Eğitim 4-19 Yaş Aralığında 4 ayrı yaş grubuna özel tasarlanmıştır. Yeşil kitap (4-8 yaş) Kırmızı kitap (8-12 yaş) Sarı Kitap (12-14 yaş) Mavi Kitap ( 14-18 yaş)
Eğitim tüm yaş gruplarında aynı MBSR gibi 8 hafta sürmektedir. Detayları buradan inceleyebilirsiniz.
Eline Snel (1954) 30 yılı aşkın bir süredir yetişkinler için “Mindfulness Kursları veren bağımsız bir terapist ve eğitmendir.
Çocuklar için geliştirdiği Mindfulness Matters method® kullanacak eğitmenlerini eğitmek amaçlı International Academy for Mindful Teaching (AMT)(2008) akademisini kurmuştur. Sadece AMT bünyesindeki akredite eğitmenler bu eğitimleri verebilmektedir. Türkiye’deki akredite eğitmenleri öğrenebilmek için linke tıklayabilirsiniz.
Bu metod ile eğitilen çocukların ebeveynleri için hazırladığı (2012) “Bir Kurbağa gibi Sakin ve Dikkatli” kitabı 10 dile çevrildi ve 36 ülkede satılmaktadır. Bir milyondan fazla çocuk ve ebeveynleri için bir arkadaş olmuştur.

Diğer kitapları “Breathe through this – Mindfulness for Parents and Teenagers” (2014) ve “Sitting Still Like a Frog – your mindfulness matters workbook” (2018) ve Ergenlik döneminde Farkındalık (2020)
Eline Snel’in eğitim için geldiği İstanbul’da verdiği röportajı buradan okuyabilirsiniz.
Peki Neden Kurbağa?
Kurbağa’nın neden metafor olarak seçildiğini aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz.
Bir kurbağa oldukça hareketsiz oturabilir ve çok uzaklara zıplayabilir. Çocuklar da oldukça hareketsiz oturabilir ancak düşünceleri tıpkı bir kurbağa gibi büyük sıçramalar yapabilir. Kendileri daha anlamadan bu düşüncelerin peşinden sıçrarlar.
Nefes Hareketini Kurbağalar üzerinde izlemek kolaydır ; çocuklar da bunu kendi üzerinde kolayca görüp hissedebilir.
Kurbağa hareketsiz oturduğu sırada etrafının farkındadır. Bir tehlike söz konusu olduğu anda uzaklara zıplar! Ya da sinek gördüğü anda yakalamak için dilini dışarı uzatır.
Meşhur bir masalda olduğu gibi kurbağa, prenses için gölden altın topu gidip getirdiğinde ve prensesten kendisini öpmesini istediğinde bir prense dönüşür. Bu çok kolay değildir – Aynı şey meditasyon için de geçerlidir. Farkındalığın getirdiği dönüşümü deneyimlemek için çokça emek,disiplin ve şefkat gerekir.
Kurbağa ile ilgili güzel bir haiku var. (Japon Şiiri)
Yaşlı bir göl
İçine Atlayan bir kurbağa
Suyun Sesi
MATSUO BASHO
Durgun su bir tür derinlik, uçsuz bucaksızlık, zamansızlık hissi uyandırır.
Atlayan kurbağanın neden olduğu su sesi sürekli hareket eden ve hayat dolu ANın bir resmini çizer.
Peki kurbağa metaforunun kullanıldığı bir meditasyon nasıl bir pratiktir – işte böyle!
Son yıllarda dünya okulları Mindful Okul olma yolunda ilerliyor. Mindfulness programları dünyada birçok okulda bir süredir uygulanmaya başladı. En son İngiltere’den gelen bir haber bu alanda yeni bir milat oldu. İngiltere hükümeti 370 okulda birden Mindfulness’ın müfredat kapsamına alındığını duyurdu. Yani bu okullarda Mindfulness artık tıpkı fen bilgisi, matematik, tarih gibi bir ders olarak okutulacak.

Türkiye’de okullardaki uygulamalar henüz yeni. Konuya gönül vermiş girişimcilerin, mindfulness eğitmenlerinin ve öncü okulların çabalarıyla filizleniyor.