Modül-5

Oyun Oynama Sanatı

Çocuğuma kitaplarla öğretmeyi denedim
Afallayıp şaşkınlıkla suratıma baktı.
Disiplin altına almak için net ifadeler kullandım.
Hiç de kazançlı çıkmadım.
Ümitsizliğe kapıldım, vazgeçtim.
“Ben bu çocuğa nasıl ulaşacağım?” dedim ve ağladım.
Anahtar kelimeyi verdi elime: “Gel” dedi.
Oyna Benimle

Yazarı Bilinmiyor

Oyun Oynamak bir beceridir.
Oyunun iyileştirici gücü hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?
Günümüzün yaşam tarzları, modern aile dinamikleri bizi oyun oynamaktan uzaklaştırdı.

Eğitim ve öğretimi ön plana alarak çocukları geleceğin iş hayatına hazırladığımızı sanarken, duygusal regülasyon, duygusal zeka, sosyallik gibi pek çok becerinin çok daha başka bir yerde serpildiğini unuttuk!

NİLÜFER DEVECİGİL

Hedefimiz

Çocuğunla zorlandığın alanı söyle,
oyun havuzundan size özel “oyun” menüsü oluşturalım!

Oyunların disiplin sorunlarının çözümünde kullanılması

  • İşbirliği yapmasını sağlamak
  • Sınır Koymak
  • Tuvalet Eğitimi
  • Çirkin İfadeler Kullanmak
  • Öfke ve Saldırganlık
  • Kardeş Rekabeti
  • Yalan Söylemek/Hile/Hırsızlık
  • Ev Ödevi
  • Yatma Zamanı

Oyunları Zorlukları aşmak için kullanmak

  • Doğum Travması
  • Kardeşin Doğumu
  • Boşanma
  • Doğal Afet & Terör
  • Hastalık/Kaza ve Hastanede Tedavi
  • Ayrılık Travması
  • Okul Stresi
  • Fobi ve Kaygılar
  • Zorlu Olaylara Hazırlık
  • Ebeveyn Öfkesi
  • Özgüven Eksikliği

Benlik Saygısı Oyunları

  • Benzersiz Olmak ( Güçlü yanlarımı tanımak)
  • Kendimi Tanımak ( Duygularım, Tepkilerim, Duyularım, Vücudum)
  • Kim olduğumu Paylaşmak ( Arkadaşlarla olmak, Güvenmeyi Öğrenmek, Sevgiyi ifade etmek)

Çocuklarda Duygusal Düzenlemeye Yardımcı Aktiviteler/Oyunlar/Hikayeler
Kişilerarası Sosyal Beceriler Oluşturmak

  • Temel görgü kurallarına uyma
  • Övgüde bulunma, övgü alma
  • Nazik olmak
  • Paylaşım
  • Kazanma/Kaybetme
  • Merhamet ve Empati
  • Özür Dilemek
  • Minnet ve Duygularını ifade etmek/Teşekkür etmek

 

Çocuğumun zeka alanlarını geliştirmek istiyorum!
Harvard Üniversitesi Prof Howard Gardner
“Çoklu Zeka Teorisi”

Sözel Zeka, Görsel Zeka, Mantıksal/Matematik Zekası, İçsel Zeka, Sosyal Zeka, Müzik Zekası, Bedensel Zeka, Doğa Zekası

“Mevsimlere göre” doğa aktivitelerin üzerinden geçip doğayla “kendi koşullarımızda” temasa nasıl geçebiliriz hakkında beyin fırtınası yapacağız!

DOĞAYI UZAKTA ARAMAYIN.

 

Oyunla gelen kahkahaya,
Oyunla gelen ilişkiye,
Oyunla gelen iletişime ihtiyacımız var.

 

 

 

 

Küçük çocukların duygularını ve duyularını düzenlemelerine yardımcı olan “süper güçler” nelerdir?
Bir bakışta hatırlama şemaları ile bu güçler her zaman bizimle olacak!
Yani çocuğunuzun zihninde..

 

 

 

MASALLARIN DÜNYASINA GİRECEĞİZ

En son ne zaman çocuğunuzun gözlerinin içine bakarak ona masal anlattınız?
22 farklı konuda “yardımcı” masallara bakacağız

  • Çocuğunuz yatağına gitmek istemiyorsa ..
  • Kabus görüyorsa..
  • Okula gitmek istemiyorsa..
  • Saldırgan davranıyorsa..
  • Hayal kırıklığı ile baş etmeyi öğretmek istiyorsanız..
  • Anne Baba boşanmış ise..
  • Yemek yemek istemiyorsa.. vb 22 farklı konuda anlatabileceğiniz masallar var.

Modülün içeriğine ilham veren kitaplar

Aletha Solter

Oyun Oynama Sanatı

* Çocuğunuzun davranış sorunlarını oyun aracılığı ile nasıl çözersiniz?
* Hangi tür oyunlar ebeveyn-çocuk bağını güçlendirir?
* Travmayla başa çıkmakta oyundan nasıl yararlanırsınız?
* Ev ödevlerini oyunla nasıl keyifli hale getirirsiniz?

Çocuklar anne babalarıyla mutlu ve uyumlu bir ilişki kuramadıklarında ya da herhangi bir travma yaşadıklarında, aralarındaki bağ zayıflar; bu da davranış sorunlarına ve duygusal sıkıntılara yol açabilir. Ama unutmayın ki, çocuklar oyun oynamayı severler ve kendilerini çoğu zaman oyunlarla ifade ederler. Siz de çocuğunuzun sorunlarını oyunun iyileştirici gücüyle çözebilirsiniz.

Peki bunu nasıl yapacaksınız? Doğal ebeveynlik akımının öncüsü Aletha J. Solter Oyun Oynama Sanatı’nda çocuğunuzun stresini azaltacak, aranızdaki bağı güçlendirecek ve davranış sorunlarını çözecek oyunlar öneriyor ve bunları nasıl uygulayacağınızı anlatıyor.

Nuran Kansu

Doğaya çıktık şimdi ne yapacağız?

Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, tüm zekâ alanlarını aktif şekilde kullanabilen, sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirmek için haydi birlikte açık havaya çıkalım. Çocuklarımızın doğayla ilgili benzersiz deneyimler edinmelerini sağlayalım.

Anne Baba olarak çocuğunuzla açık havaya çıkmak istiyor ama nereye gideceğinizi nereden başlayacağınızı ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız, bu kitap size rehber olacak! ( Okulöncesi & İlköğretim Çağı Çocukları için)
***
Oyun Arkadaşım Yeryüzü'nde ise, çocuklarınız ile birlikte yapabileceğiniz dört mevsime göre ayrılmış 52 adet etkinlik bulacaksınız. Şehir içinde bir parça yeşillikte ya da kırsalın geniş açık alanlarından birinde, nerede olursanız olun bütün oyunlar doğayla bağınızı güçlendirmeye yardımcı olacak nitelikte. ( 4-8 yaş arası)

Araştırmalar, açık havada oynama şansı verilen çocukların fiziksel açıdan daha gelişkin, hayal gücü daha kuvvetli, daha yaratıcı ve işbirliğine daha yatkın çocuklar olduğunu ortaya koyuyor. Unutmayın ki, çocukların doğaya olduğu kadar doğanın da çocuklara ihtiyacı var. Çocuklar küçük yaşlarda doğayla bağ kurmaz, doğayı tanımaz, sevmezlerse gelecekte doğayla ilgili sorunlarla kim ilgilenecek? Nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkiler, küresel ısınma, çevre ve doğa kirliliği ile kim mücadele edecek?

Eğitimci ve Danışman Nuran Kansu'nun birikim ve deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı bu kitapta, çocuğunuzun ilgisini doğaya çekecek, kolay uygulanan, eğlenceli ve aynı zamanda tüm zeka alanlarının kullanılmasını sağlayan etkinlikler bulacaksınız.
***
Oyun Arkadaşım Yeryüzü, çocuklarınızı araştırmaya, keşfetmeye, kıkırdamaya, hareket etmeye, hayret etmeye ve doğayla coşmaya teşvik edecek. Kitap boyunca temel bilim ve doğa kavramlarını çocuklara açıklamanıza yardımcı olmak üzere kutucuklar kullanılmış ve lazım olabilecek bilgiler verilmiştir.
Başlamak için ihtiyacınız olan tek şey, doğayla sağlıklı bir ilişkinin kapısını açma arzusudur. Kısa bir süre içinde ufaklıklarınız açık havada vakit geçirmenin, gevşemenin, sessiz geçirilen vakitlerin ve içgörünün tadını çıkarmak için mükemmel bir fırsat olacağını keşfedecekler.

Bonnie Thomas

Beceri geliştirmek için oyun önerileri

Herkesin stresle başa çıkmak için farklı ihtiyaçları vardır. Çocuklar da buna dâhildir. Bazıları sessizliği bazıları ise sakinleştirici faaliyetleri tercih eder. Kimi daha fazla fiziksel aktiviteyi, kimi zihinlerini ve vücutlarını sakinleştirmek için akıllarını meşgul etmeyi seçer. Yaratıcı Baş Etme Becerileri, eğlenceli, esnek, denenmiş ve “Kendi kendine yap!” aktiviteleri içermektedir. Özellikle ebeveynlere, profesyonellere ekstra duygusal kaynağa ihtiyaç duyan çocuklara yardımcı olurken kullanabilecekleri araçları sunmaktadır.
***
Duygularla İletişim Becerileri, zorlu duygularla ve stresle baş etmeye çalışan çocuklara yardımcı olmak için hazırlanmıştır. İçeriğinde eğlenceli aktiviteler, oyunlar ve hikâyeler vardır. İlgi çekici sanat aktivitelerinden oyunlara, karşılıklı etkileşimi olan hikâyelerden dinlendirici meditasyonlara kadar tüm çalışmalar özenle yapılandırılmıştır. Her bir bölüm, belirli becerileri geliştirmek veya davranış sorunlarını çözmek amacıyla oluşturulmuştur. Çocuğun ebeveynler ya da profesyonellerle yaptığı konuşmalardan öğrendiklerinin dışında, yeni yaşam becerileri kazanması ve bunları devam ettirmesi için belirli hedefler önerilmiş ve pozitif ifadelere yer verilmiştir.

Bonnie Thomas okullarda çalışan bir klinisyendir. 3-10 yaş arası çocuklarla ve ebeveynleriyle yıllara dayanan tecrübesi bulunmaktadır. Bonnie ayrıca Çocuk Tutukevleri’nde çalışmış ve sosyal hizmetler kapsamında genç kızlara mentorluk faaliyetlerinde bulunmuştur.

“Çocuklar İçin Yaratıcı Baş Etme Becerileri” özellikle endişeli, yas tutan, duygusal dengesizlikler yaşayan çocuklara özel faydalar yaratacaktır. Bu kitap özellikle 3-12 yaş arasındaki çocukların ebeveynleri, öğretmenler, danışmanlar, oyun terapistleri, sosyal hizmetler görevlileri ve çocuklarla çalışan tüm profesyoneller için eğlence dolu, kolay, yaratıcı proje fikirlerini geliştiren bir özellik taşıyor.

Barbara Sher

Kendin Olmak muhteşem bir şey!

Bir anne, öğretmen ve oyun terapisti olan Barbara Sher tarafından 30 yıllık deneyim ile geliştirilen 300 adet benlik saygısı oluşturan bir fikir koleksiyonu. Ön hazırlık ve materyal gerektirmeyen, oyuncu sayısı önemli olmaksızın ailenizle oynayabileceğiniz fikirler.
(3-12 yaş grubu için)

Benlik saygısı oyunları çocuklara duygusal, sosyal, fiziksel ve zihinsel olarak kendileri olabilmenin muhteşem bir şey olduğunu göstermektedir. Benlik Saygısı Oyunlarındaki eğlenceli ve özenle tasarlanmış etkinlikleri paylaşarak, çocuğunuzun olumlu duygularını destekleyebilir ve öğrenmeleri için kalıcı bir temel oluşturabilirsiniz.
***
Özel Bölümler :
* Güçlü yanlarınızı ve yeteneklerinizi bilmek
* Günlük duygularınızı ve tepkilerinizi ifade etmek
* Benzersiz olmaktan keyif almak-herkes gibi!
* Arkadaşlık yoluyla ilişkiler geliştirmek ve başkalarına güvenmek
* Vücudunuzun ve duyularınızın farkına vararak özgüven geliştirmek
Lauren Brukner

Hangi çocuk süper güç sahibi olmak istemez ki?

Süper gücünü küçük çocuklara öğretmek isteyen bir ‘süper kahraman’ olan “Otokontrol” ile tanışın! Kaygı, hayal kırıklığı, öfke ve diğer zorlu duyguların bu yeni süper güce karşı hiçbir şansı olmayacak!
***
Çocuklar İçin Otokontrol, 3-12 yaş aralığındaki çocuklara kendilerine masaj yapma, hayali bir liste yaratma, nefes egzersizleri yaparak gevşeme ve kendi huzurlu yerlerini bulma gibi tekniklerle kendilerini nasıl sakinleştirebilecekleri konusunda duygusal ve duyusal düzenleme yöntemleri öğretiyor.

Ayrıca ebeveynlerin, öğretmenlerin, çocuklarla ilgilenen diğer profesyonellerin kullanabilecekleri ve çocukları, süper kahraman metaforlarını kullanan stratejilerle destekleyebilecekleri süper güç çizelgeleri, güçlendiriciler, hatırlatma araçları içeren çok faydalı bir ek yer almaktadır.
Vicky Barber

Çocuklara Duygusal Destek

Oyun oynamak çocukların ilgisini çekmenin en etkili yoludur ve terapinin de önemli bir aracıdır. Bu kitapta çocukların, kişisel sorunlarıyla yüzleşmelerine yardımcı olacak çok sayıda eğlenceli oyun bulacaksınız.
***
Çocuklara duygusal destek
Bu oyunların bilinen oyunlardan farkı var: Başlamadan önce yapılandırılmaları; oyunun yapılandırılması sırasında da grup içinde işbirliği ve dayanışma gerekiyor. Yapılandırma çalışmaları çocuklarda oyunu sahiplenme duygusunu güçlendiriyor. Oyun, oynanma düzeyine ulaşınca, çocuklar, destekleyici bir ortamda, güven içinde keşiflerine hazır hale geliyorlar.

Kitap, çocuklara ve gençlere destek veren başta öğretmenler ve danışmanlar, terapistler ve sosyal görevliler için faydalı bir araç olacaktır.

Bölüm 1 : Isınma Oyunları
Bölüm 2 : Benlik Saygısı ve Güven Geliştirme Oyunları Üretmek
Bölüm 3 : Özfarkındalık Yaratmak için Oyunlar

Oyun Terapisi Tekniklerinden Neler Öğrenebiliriz?

Oyun Terapisi çocuğa korku, nefret, yalnızlık gibi duygularını, başarısızlık ve yetersizlik hislerini ve diğer sorunlarını "oynayarak sergilemesi" için verilen yaşamsal bir fırsattır.

Çocuklar terapi odasının güvenli ve duygusal açıdan destekleyici ortamında, doğrudan yüzleşmek ve konuşmak için çok korkutucu ya da kaygı yaratan endişeleri ve sorunları, bunların duyulmasına ve anlaşılmasına yardımcı olabilecek bir terapistin varlığında oynayarak ortaya koyabilir.
Oyuncaklar çocuğun kelimeleri, oyun da çocuğun dili haline gelir.

Oyunun İyileştirici Etkileri
1. Kendini İfade Etme : Çocuklar belli yaşlarda duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda yetersizdirler. Bu açıdan oyun, çocuklar için düşünce ve duygularını dışa vurmayı kolaylaştıran en etkin araçtır.

2. Bilinçdışına Erişim : Çocuklar, oyuncaklar, oyunlar ve diğer malzemeler aracılığı ile bilinçdışı arzu ve dürtülerini bilinç düzeyine getirebilmektedirler. Yansıtma, yer değiştirme ve sembolizasyon savunma mekanizmaları ile bilinçdışı malzemeleri eyleme dönüştürebilirler.

3. Doğrudan ve Dolaylı Öğrenim : Çocuklar yeni bilgi ve becerileri oyun yolu ile daha kolay öğrenebilmektedirler. Ayrıca psikolojik ve davranış bozuklukları olan çocuklar, oyun yolu ile tedavi edildiğinde baskı ve kaygı yaşamadan probleminin üstesinden gelebilmektedirler.

4. Duygusal Boşalma : Çocuklar herhangi bir sebepten dolayı içe atılan "gerilim kalıntılarını" oyun yolu ile daha kolay dışa vurabilirler. Çocuklar stres ve travma yaşatan yaşam deneyimlerini oyun aracılığı ile yeniden canlandırarak onlarla baş etmeyi öğrenirler.

5. Stres Aşılama : Gelecekte olması beklenen stres verici olay ve yaşantılar oyun yolu ile canlandırılarak stresi azaltabilmektedir. Okula başlama, doktora veya dişçiye gitme, taşınma gibi çocuklar için kaygı uyandıracak yaşantılar oyun yolu ile prova edilerek çocuğun bu duruma uyumu kolaylaştırılabilir.

6. Empati : Canlandırma ve Evcilik oyunları sayesinde çocuklar farklı karakterlere bürünebilmektedirler. Çocuklar oyunda canlandırdıkları karakterlerin sadece oynamakla kalmaz aynı zamanda olaylara onların bakış açısından bakmayı da öğrenirler. Böylece empati yetenekleri gelişir.

7. Yeterlilik ve Özdenetim : Çocuklar gerçekte yapamayacakları, başaramayacakları ama hep arzuladıkları yetkinlikleri oyun yolu ile elde edebilirler. Bu şekilde çocukların saygınlıkları ve yeterlilik duyguları artabilir. Diğer çocuklar ile oynayan kurallı oyunlar sayesinde de çocuklar dürtülerini kontrol edebilmeyi öğrenirler.

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?