Modül-4

Duyu Bütünleme Rehberi

Modern Çocuk neden önceki kuşaklara göre daha çok zorlanıyor?

Modern Çocuğun Dramı (eskiye göre neler değişti?)

  • Doğadan uzaklaşmak
  • Değişen çevresel koşullar
  • Anne-Baba Tutumları
  • Eğitim Sistemi
  • Besin Çeşitliliği
  • Değişen Gıda Genetiği    ( Koruyucu/Tatlandırıcı Katkı Maddeleri)
  • Azalan Uyku Süresi
  • Azalan Fiziksel Aktivite
  • Artan Ekran Süresi
SONUÇ

DAHA ÇOK ZORLANAN ÇOCUKLAR

DUYUSAL SAĞLAMLIK NEDİR
ÇOCUKLARIMIZIN

DUYUSAL SAĞLAMLIKLARI ZARAR GÖRÜYOR

DUYU BÜTÜNLEME NEDİR?

Daha çok zorlanan çocuklar işte aşağıdaki sorunları yaşıyorlar

  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
  • Davranış Sorunları
  • Yemek yeme sorunları
  • Otizm

Peki duyusal sağlamlıklarının zarar görmesi ne demek?

Sağlıklı Duyusal Profil :

 

Bedensel ve Çevresel Algıların “sinir sisteminde”  işlenmesi sırasında bir problem yaşanmaması anlamına geliyor.

 

 

Sağlıklı Olmayan Duyusal Profil :

Bu profil, duygusal ve çevresel tüm değişimlere karşı daha hassas oluyor.

Zorlayıcı duyusal tecrübelerin yarattığı hassasiyet ve arayışlar sebebiyle “sinir sistemi” becerilerin gelişiminde zorlanıyor.

 

 

Duyu Bütünleme Desteğini Kimler Verebilir?

ERGOTERAPİSTLER verebilir.

 

Ergoterapistler her yaşta insan ile çalışabilir. İhtiyaçları olan aktiviteleri gerçekleştirmeleri ve sağlıklı/tatmin edici bir yaşam sürdürebilmeleri için onlara yardımcı olurlar.

Ingiltere’de 28.000’den fazla ergoterapist çalışmaktadır. Nerelerde çalışırlar : Hastaneler, Kamu, Okullar, Hayır Kurumları, Hapishaneler, Ticari Organizasyonlar.

Peki günümüzde Türkiye’de ihtiyaç bu kadar netken, neden büyük özel eğitim kurumlarımız yani okullarımız okul kadrolarında bulundurdukları rehber/psikolojik danışman yanında “ergoterapist” bulundurmuyor?

Çocuklarımız neden her zorlandıkları alanda psikolog/psikiyatristlere yönlendiriliyor? İşte bu yüzden ebeveynler olarak bilinçlenmemiz gereken önemli bir alan duyu bütünleme. Biz talep ettikçe değişecek, gelişecek eğitim ve sağlık sistemimiz.

Ergoterapistler okullarda çalışır mı?

Evet. Ergoterapistler sınıflarda öğrenci ve öğretmenlerle beceri geliştirme konusunda yardımcı olurlar. Örneğin, El Yazısı, Bilgisayar/Mouse Kullanımı, Davranış Yönetimi konusunda strateji geliştirme gibi. Tüm bunlar çocukların okulda öğrenme ve gelişim süreçlerini çok daha kolaylaştırır.

Modül İçeriğine İlham Veren Kitaplar

Duyusal Entegrasyon Nedir?

Duyu Bütünleme Sorunu yaşayan çocukları olan ebeveynler için kutsal kitap olarak bilinmektedir. Duyu Bütünleme Bozukluğu, çok yaygın ancak genellikle yanlış tanımlanmış bir bozukluktur. Bu bozuklukta beyin, duyulardan gelen mesajları yanlış tercüme eder. Modülü hazırlarken temel kaynağımdır.

Çocuğunuz...
Harekete karşı aşırı ya da az mı tepkili? DBB'si olan bir çocuk, dokunulmaktan kaçabilir, belli dokudaki kıyafetleri giymek istemeyebilir, bazı oyunları reddedebilir ya da hareket etmesi için sürekli birilerinin onu dürtmesine ihtiyaç duyabilir.
Seslere, görüntülere, tatlara ya da kokulara karşı aşırı ya da az mı tepkili? Sık sık kulaklarını ya da gözlerini kapatabilir, yemek konusunda çok seçici olabilir ya da duyusal işaretlerin farkına dahi varmayabilir.
Duyusal hislere karşı aşırı arzu mu duyuyor? Böyle bir çocuk, sık sık çamurla oynayabilir, ağzını yemek ile tıka basa doldurabilir, sürekli hareket etmek isteyebilir.
Duyusal ayırt etme sorunları mı yaşıyor? Objeler ve deneyimler arasındaki farkları hissedemeyebilir. Bakmadan elinde ne olduğunu anlayamaz, düşmekte olduğunu ya da nasıl durabileceğini bilemez.
Genellikle yüksek ya da alçak aktivite seviyesi mi yaşıyor? Çocuk, sürekli hareket halinde olabilir, çevresindeki herkesi çileden çıkartabilir ya da tam tersi çok yavaş hareket edebilir, çok çabuk yorulabilir, dünyaya çok az ilgi gösterebilir.
Postür ya da motor koordinasyonu sorunları mı yaşıyor? Kambur durabilir, garip yürüyebilir, dikkatsiz olabilir ya da kazalara meyilli olabilir.
Yukarıda sayılanlar Duyu Bütünleme Bozukluğu'nun genellikle ilk belirtileridir. Duyu Bütünleme Bozukluğu, çok yaygın ancak genellikle yanlış tanımlanmış bir bozukluktur. Bu bozuklukta beyin, duyulardan gelen mesajları yanlış tercüme eder. Senkronize Olamayan Çocuk, ebeveynler ve uzmanlar için kapsamlı ve açıklayıcı bilgi ile ilaçsız tedavi yöntemlerini sunmaktadır.

Bebeklikten 15 yaşa kadar beceri geliştiren oyunlar

Tüm yaşlar için hazırlık gerektirmeyen oyunlardan tutun, hangi oyunun hangi beceri alanını nasıl geliştirdiğine dair detaylı bilgiler içeren muazzam bir oyun rehberi.

Davranışlara Duyu Bütünleme Gözlüğünden Bakmak

Türkiye'de bu alanda yazılmış ilk ebeveyn kitabı diyebilirim. Çocuklarımızın neden zorlandığı, çocukların beyin gelişimini desteklemek için neler yapmak gerektiği, çocukların davranışlarına duyu bütünleme gözlüğünden bakmanın ne demek olduğunu son derece temiz bir dil ile anlattığı kitap, ikinci en çok faydalandığım kaynaktır.

100 Eğlenceli Aktivite

Bu kitapta özellikle "Duyusal Farklılıkları" olan çocuklara odaklanılmış. Kendisi de ergoterapist olan Barbara Sher'den bir başka güzel oyun rehberi.

Duyu Bütünleme Aktiviteleri

Senkronize Olamayan Çocuk'un yazarı Carol Cranowitz'den bir başka kaynak.
Mom's Choice Awards ödülü kazanan bu kitap orta ve ileri seviye aktiviteler içeriyor. Aktiviteler görsellerle desteklenmiş, detaylı anlatımlarla uygulanabilirliği çok kolaylaştırılmış. Modülde bazılarını beraber uygulayarak örnekler yapacağız.

Peki bu konuyu çocuklara nasıl anlatabiliriz?

Dexter ve Ben Serisi çocuklar için hazırlanmış, görseller ve aktivitelerle desteklenmiş çok güzel bir kaynak. Şu an bildiğim kadarıyla Türkçe bir muadili yok. Kitaptaki karakterler çocukların anlayabileceği esprili bir dil ile yaşadıkları sorunlardan bahsediyor ve nasıl baş etmeleri gerektiğine dair tavsiyelerde bulunuyorlar. Bu modülde bu kitapları okuyup çocuklarla iletişimimizde ipuçlarını yakalayacağız.

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz?